ZAVŘÍT

Shakshuka

Ingredience


  • olivový olej nebo ghí na smažení
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 300 g rajčat
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 ČL gram masala 
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL chilli
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL pepře
  • 3 vejce
  • 20 g sýru feta
  • koriandr
  • Shakshuka je tradiční irzaelský pokrm a taky stále oblíbenější položka v meníčkách snídaňových kaváren. Vsadíme klidně celou pánev, že si tahle pochoutka plná barev, chutí a makronutrientů urve čestné místo i ve vašem jídelníčku


    Postup:

    • Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Papriky omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Rajčata také nakrájíme.
    • Ve velké (ideálně litinové) pánvi rozpálíme olivový olej nebo ghí. Poté na něm opečeme cibuli a česnek dozlatova.
    • Následně do pánve přihodíme papriku a rajčata. Restujeme přibližně 2 minuty, aby se zelenina opekla a lehce změkla. Dál přidáme rajčatový protlak, a ochutíme kořením gram masala, chilli, kmínem, solí a pepřem. 
    • Pánev přikryjeme a směs dusíme zhruba 10 minut. Dalších 5 minut potom vaříme bez pokličky.
    •  Následně směs zamícháme a pomocí vařečky vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce. 
    • Pánev znovu přikryjeme a na mírném plameni dusíme dalších 10 minut, aby se vejce uvařila (pokud používáme litinovou pánev, můžeme finále dokončit zapečením v troubě).
    • Hotovou shakshuku posypeme rozdrolenou fetou, čerstvým koriandrem a můžeme podávat.
    • Dobrou chuť!